Suhi cvijet Buhača 200 g

Cijena na upit

Originalni Dalmatinski Buhač za ekološku poljoprivredu

Usitnjeni cvijet dalmatinskog Buhača (Flos dalmatini pyrethri) dobiven je sušenjem i ručnim mljevenjem glavica cvijeta Buhača iz ekološkog uzgoja. Cvijet je iz kontroliranog ekološkog uzgoja sa područja Dalmacije.

Sastav: Ustinjeni 100% cvijet dalmatinskog buhača (Chrysanthemum cinerariifolium), sadrži 1.00 % piretrina.

Proizvod se upotrebljava kao prirodni insekticid/repelent od insekata u poljoprivredi i okućnici, za izradu mirisnih jastučića i sl.

Korištenje pripravaka od dalmatinskog buhača regulirano je zakonom u Europskoj Uniji, članak 16 (3) Uredbe Europske Unije broj 834/2007 o Ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Skladištenje: usitnjeni cvijet držati dobro zatvoren bez pristupa zraku, u mraku, na suhom i na temperaturi ispod 0 °C.

Masa: 200 g.

Prodajna cijena (maloprodaja): 25,00 kn/200 g

Sve zalihe su prodane, potreban kontakt prije narudžbe.

Upotreba Dalmatinskog Buhača

Suhi cvijet dalmatinskog Buhača upotrebljava se za pripremu otopine insekticidnog djelovanja u ekološkom uzgoju bilja. Namjena mu je suzbijanje insekata koji grizu i sišu poput biljnih ušiju, leptira, bijele mušice, crvenog pauka i drugih.

Priprema proizvoda: U 1 lit vruće vode (70-80 °C) dodati 30 g cvijeta Dalmatinskog buhača (1% piretrina u cvijetu), promiješati i poklopiti posudu da odstoji. Nakon 3 sata potrebno je filtrirati mješavinu, te je uliti u prskalicu. U prskalicu dodati 10 g kalijevog biljnog sapuna na 1 L pripremljene otopine (dopušten u ekološkoj poljoprivredi) uz jako miješanje same tekućine do pojave pjene na vrhu.

Špricu (diznu) na prskalici namjestiti na srednji do grubi mlaz, a pritisak na srednji do jači. Prskati da se pokrije cijela biljka, odnosno gornju i donju stranu lista. Važno je da insekt dođe u kontakt sa tekućinom, pošto je pripravak kontaktnog djelovanja. Na nepoprskane insekte nema djelovanje. Nakon 10 min od prvog prskanja može se poprskati i drugi put, kako bi eventualno još žive i/ili ošamućene insekte dodatno suzbili. To drugo tretiranje će prekinuti proces detoksifikacije kod tvrdokornih insekata.

Prskanje se obavlja isključivo u sumrak ili rano ujutro kada nema direktnog sunca (piretrin je fotorazgradiv). Izbjegavati prskanje korisnih insekata poput pčela, bubamara itd. Pripremite samo onoliko otopine koliko vam sigurno treba a ostatak cvijetnog praha pravilno skadištite. U slučaju npr. začahurenih larvi u kukuljicama ili paučine, te štitastih ušiju i sl. otopina ne može doći u direktni kontakt s insektom te nema efekta.

Pripremljenu otopinu nikad ne ostavljati na suncu i upotrijebiti je u roku do max 5 sati.

Zaštita: Prilikom pripreme otopine nositi zaštitne naočale i rukavice, ne piti, jesti i pušiti. U slučaju rijetke preosjetljivosti na dalmatinski buhač, alergije ili astme ne koristiti preparat.