Biljni ekstrakti (čajevi) kao ojačivaći u borbi protiv bolesti

Biljke u prirodi kao jedan od mehanizama u borbi protiv bolesti (bakterije i gljivice) koriste metodu proizvodnje raznih kemijskih spojeva. Svaka biljka ima svoj specifični način obrane. Razna eterična ulja i drugi spojevi, metoda su njihove obrane. Vremenom je čovjek shvatio da su ti biljni spojevi korisni, pa ih je na razne načine počeo izvlačiti (ekstrahirati) iz bilja za svoje potrebe. U jednom momentu, upotrijebio je iste te spojeve i za obranu bilja koje je sam uzgajao, kako bi hrana i drugo bilje bili zaštićeni od propadanja tijekom uzgoja.
Razne biljke koje rastu po poljima imaju vrlo dobro djelovanje u zaštiti od bolesti i povećanju otpornosti. Ekstrakcija tih dragocjenih tvari za obranu i podizanje zdravstvenog stanja bilja vrši se pomoću vode, gdje se bilje natapa u tekućini, a spojevi iz stanične strukture izlaze napolje u otopinu. Te otopine se nazivaju čajevi, a na tržište dolaze u raznim pakiranjima, te se razrjeđuju prema uputma proizvođača i tretiraju po biljakama.
Samo djelovanje je kontaktno i sistemično, što znači da aktivne tvari djeluju na površini biljke, ali također one se usvaja u biljnu staničnu strukturu i djeluje unutar tretirane biljke. Samo sistemično djelovanje je uvijek poželjno, jer kada je biljka napadnuta, onda patogen ulazi u tkivo biljke i tamo radi štetu. Kontaktno djelovane na površini biljke tu ne može pomoći, već samo sistemično djelovanje u biljci. Stoga, poželjno je djelovanje u biljci, kako bi se uzročnik bolesti zaustavio u razaranju tkiva biljke domaćina, što čajevi posjeduju svojim djelovanjem.
Proizvodnja čajeva zahtjeva baranej svježeg bilja, tankove za natapanje, često su mirisi u proizvodnji čjeva neugodni pa to mnogim uzgajivačima nije lako za provesti. No, na tržištu postoje čajevi koji pokazuju vlo dobro djelovanje a dostupni su u malim hobby pakiranjima i većim za profesionalce.

Razne biljke od kojih danas radimo čajeve jesu: crnog kima, pelina, koprive, arnike, slatki komorač, timijan i dr.

Proizvodi na bazi čajeva:

Bio-zel je biljni čaj koji sadrži ekstrakte biljaka: crnog kima, pelina, koprive, arnike. Doza je 25 ml na 10 litara vode ili 1000 ml po 400 litara vode.

Bio - SK je biljni čaj koji sadrži ekstrakte biljaka: komorač, timijan. Doza je 20 ml na 10 litara vode ili 1000 ml na 500 litara vode.

Djelovanje čajeva je oko 7 dana od momenta tretiranja, a može se tretirti po listovima i korjenu.Čajevi se raspadaju na prirodne spojeve i ne utječu štetno na okoliš. Čajevi su povratak prirodi, a pružaju nam dobro djelovanje u podizanju imuniteta biljke, izgradnji novog tkiva i kvalitetnih prinosima.

Galerija