Čuvanje vlage u tlu tijekom ljetnih mjeseci

Water Retainer preparat na bazi organske tvari a služi kao poboljšivać tla. Njegova glavna karakteristika je zadržavanje vlage u tlu za biljke i spriječavanje promjene u zemlji uslijed suše.

Upotreba proizvoda u segmentima:

  • Vrt & okućnica
  • Hortikultura & Održavanje parkova
  • Poljoprivreda

Voda je osnova bez koje nema života. U biljnom svijetu ona otapa minerale i prenosi hranjiva. Sastavni je dio biljnog tkiva. Nedostatak vode u tlu u sušnim mjesecima, utječe na prekid usvajanja hranjiva što dovodi do stopiranja porasta biljke, odbacivanja lišća i smanjenja uroda. Water Retainer je revolucionarni odgovor na sušu i na isušivanje. Proizvod zadržava vodu u tlu, biljkama daje veću otpornost, a biljke postaju zdravije.

Sa uporabom Water retainer smanjujemo promjene u zemlji uslijed suše. Te promjene imaju razne nezgodne posljedice. Sa isušivanjem zemljina površina postaje vodoodbojna. Na taj način i prilikom manje kiše apsorpcija (usvajanje) vode je smanjena, što dodatno povećava zbijenost zemlje. Zemlja postaje manje prozračna i manje je vode iskoristivo za biljke, što uzrokuje manji prinos. Zbog nedovoljne opskrbe zemlje s vodom, zbijenosti i manje prozračnosti mogu se uzrokovati višegodišnje posljedice.

U dijelu godine kada je manjak oborina, a nemamo navodnjavanje ili nemamo dovoljno vode za navodnjavanje, vodu moramo na neki način omogučiti biljci. Water retainer je proizvod koji ZADRŽAVA vodu u tlu. Svojstvo samog preparata je da navlači vodu na sebe (higroskopnost), te time sprečava povećano ishlapljivanje i cijeđenje vode u dublje slojeve zemlje. Water retainer prvo veže molekule vode na sebe, a zatim tu vodu predaje na okolne čestice tla. Samim time čuvamo vodu oko korjena biljke, koju ona koristi za svoj rast i razvoj. Water retainer zadržava se na površini tla i u plitkom sloju zemlje. Kod povećane vlažnosti zraka ima svojstvo vezivanja vlažnost iz zraka. Water retainer omogučava da biljke prežive duži period bez kiše.

Upotreba Water retainera je u mjesecima povišenih ljetnih temperatura, kod izraženog nedostatka vode. Period upotrebe je krajem svibnja/početkom lipnja, ovisno kada dolazi do povišenja temperatura. Sama primjena ovisi o vremenskim prilikama. Djelovanje proizvoda u tlu je 3 mjeseca. Ukoliko je potreba da pokrijemo duži period od 3 mjeseca, nakon 6 do 8 tjedan od prvog tretmana, primjenjujemo pola doze, gdje se djelovanje povećava na 4 i pol mjeseca.

Upotrebom Water retainera dokazano štedimo vodu i do 50%. Time možemo smanjiti količinu vode u procesu navodnjavanja, ili dobivamo duplo duži period između dva navodnjavanja sa količinama koje smo koristili.

Korsiti se na otvorenom (polje) ali i kod plastenika/staklenika.

Proizvod je tekućina smeđe boje, koja se vrl odobro razrijeđuje sa vodom i nanosi na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Pošto je proizvod higroskopan (navlači vodu na sebe) treba izbjegavati prskanje po listovima. Ukoliko poprskamo i listove, trebamo saprati preparat na tlo zaljevanjem, kako bi došao na mjesto djelovanja.

Doza za sve kulture je 10 lit/ha (1 ml/1m2). Kod travnjaka je doza 20 lit/ha (2 ml/1m2), iz razloga jer travnjaci imaju plitki korijen. Količina vode ovisi o samoj prskalici koju koristite. Bitno je da koristitie doza sredstva za preporučenu površinu. Ukoliko dođe do primjene i veće količine sredstva, neće doći do neželjenih efekata, već samo do boljeg zadržavanja vode. Bitno je da se ne primjenjuje manja količina ispod preporučene doze, jer tada preparat ne pokazuje efekat.

Preparat je dobivenim od organske tvari, te je dozvoljen za upotrebu i u ekološkoj poljopviredi. Nakon 3 mjeseca se u potpunosti raspada, te nema nikakav negativni utjecaj na tlo, biljke i čovjeka.

Pakiranja su raznolika, od manjih volumena za hobiste do velikih za profesionalce. Pakiranja: 100 ml, 400 ml, 1 L, 10 L, 20 L, 200 L i 1000 L.

Priprema otopine – 1 ml/1 m2 a kod travnjaka 2 ml/1 m2

Tretiranje travnjaka sa dozom 2ml/m2. Pomoć u nicanju trave i rastu tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Efekt djelovanja uslijed suše dobro je vidljiv na slici. Lijevo je tretirani nasad a desno je netretirani nasad. Slika je iz uzgoja hortikulturnih biljaka u Zagorju, 2017.

 

Distribucija i stručno savjetodavstvo: Biogeist d.o.o., www.biogeist.hr

Autor teksta: Davor Popović, dipl.ing.agr.

Galerija