Čuvanje vlage u zemlji za vrijeme ljeta

Položaj regije u kojoj živimo karakteriziraju hladne zime i vruća ljeta. Temperaturne razlike znaju biti vrlo velike, što direktno utječe na biljni svijet i prinose. Za vrijeme ljeta vlaga u tlu se smanjuje, te često se zna dogoditi da suše budu toliko velike da izostanu prinosi kultura. U prošlim godinama imali smo slučajeve gdje su dugogodišnje kulture poput jabuka, vinove loze i maslina odbacivale plodove. Kukuruz je znao stvoriti loše nenalivene klipove, a povrtne kulture su podbacivale i izostajali su prinosi. Vlaga u tlu vrlo je važna jer pomoću nje biljke upijaju hranjiva iz tla, održava se turgor (biljni tlak) dovoljan za prijenos raznih tvari u biljci. Ukoliko nema vlage biljke jednostavno zaustavljaju svoj metabolizam i prelaze u fazu gdje im je cilj preživjeti pa čak do tog stupnja da odbacuju listove i plodove.

Uzgajivačima bilja poput poljoprivrednika, proizvođača sadnog materijala, hortikulure, šumara je cilj - omogučiti biljkama dovoljnu količinu vode da ne dođe do njihovog propadanja i stagniranja u rastu.

Navodnjavanje je jedno od rješenja kojima je ljudski rod doskočio nedostatku vode u kritičnim trenucima uzgoja. No, današnje površine pod navodnjavanjem su male, i veliki postotoak površina je bez vode.

Na evropskom tlu tek je 2015. godine zaživio proizvod Water retainer, čije ime na engleskom znači "čuvar vode". Taj proizvod počeo je polako ulaziti u proizvođačku praksu. Kao i kod mnogim drugih proizvoda, put za upoznavanje i uvjeravanje traje duže na samom početku. No, oni koji su ga posljednjih godina isprobali postali su njegovi vjerni korisnici.

To je proizvod koji mijenja praksu tijekom ljetnih mjeseci. On doista čuva vlagu u tlu. Njegovo higroskopno (čestice koje navlače vodu) svojstvo je toliko izražajno da navlači vlagu iz zraka, te je predaje tlu, i onda kada nema oblaka za oborine. Ta higroskopnost omogučava zadržavanje vlage oko korijena tijekom ljeta, te se voda ne gubi isparavanjem ili ispiranjem. Iz tog razloga biljka ne stagnira već napreduje. To je razlog zašto su pokusi pokazali povećanje prinosa od 10-26% između tretiranih i netretiranih parcela. Kod sustava sa navodnjavanjem smanjuje se utroašk vode i do 50%. Pogledajte link koji pokazuje kako kapljice navlače vlagu iz zraka i kako se spajaju u jednu fleku: https://www.youtube.com/watch?v=UpUF_kFfOlM&feature=youtu.be

Nažalost Accuweather vremenska prognoza najavljuje nam vrlo vruiće i sušno ljeto. Područje Italije i Balkana  zahvatiti će vruća fronta, koja će nas u srpnju i kolovozu držati u hladu. Biljke će u svakom slučaju trebati više zaljevati.

Na tržištu Water retainer dolazi u malim pakiranjima za hobiste, srednjim za manje poljoprivrednike i velikim za profesionalce. Pakiranja su 100 ml, 400 ml, 1 L, 10 L, 20 L, 200 L i 1000 L.

Doza je 1 ml/1m2 kod svih kultura osim kod travnjaka. Travnjaci imaju dozu od 2 ml/1m2 jer je korjenov sutav trava plitki i potrebno je veća koncentracija da bi biljke sačuvale vlagu.

U posljednje vrijeme sve se više Water retainer koristi u okućnicama i na sportskim terenima. Tako imamo golf klubove, nogometna igrališta, parkove i okućnice sa kvalitetnim travnjacima tretirane sa čuvarem vlage. Očuvati takve površine za vrijeme ljeta je zadnjih godina postala vrlo zahtjevna disciplina,

U svakom slučaju, Water retainer se pokazao kao odlični proizvod koji ima i ekološki certifikat, pa time postaje još bolji za upotrebu jer ne šteti ljudima, životinjama i okolini. Taj proizvod se nakon 3 mjeseca raspada u tlu. Ukoliko netko želi produžiti djelovanje, potrebno je nakon 2 mjeseca tretirati pola doze i pokriti će se period od 4,5 mjeseci.

Djelovanje Water retainera u zoni koijena

 

Galerija