Zaštita od mraza

Mjeseci travanj i svibanj odlikuju se početkom vegetacije i povišenjem dnevnih temperatura. No, to su mjeseci u kojima u nekim godinama zna doći do atmosferskih promjena, što rezultira snižavanjem temperatura ispod 0° C, što je točka smrzavanja. Takvi trenuci su vrlo opasni za biljke, jer smrzavanje uzrokuje propadanje biljnog tkiva, pogotovo onog mladog i nježnog. Najosjetljiviji dijelovi su cvjetovi i tek zametnuti plodovi, koji kod pojave mraza često znaju pocrniti i otpasti, pa zbog tog nemilog događaja izostaje plodonošenje u toj vegetacijskoj sezoni.

Mraz niti jednom poljoprivredniku te ljubitelju bilja nije drag. Mraz se najčešće događa kada nakon oblačnog vremena (koje je izolator i zadržava toplinu u nižim slijevima atmosfere) dolazi do razvedravanja, te u ranim jutarnjim satima padaju temparature ispod točke smrzavanja. Vlaga iz zraka hvata se za površinu i dolazi do stvaranja kristala.

Među uzgajivačima bilja vlada većinom mišljenje da ne postoje proizvodi koji mogu pomoći kod takvih situacija, no taj stav je netočan. Takvi proizvodi postoje a k tome su i dozvoljeni u ekološkom uzgoju. 

Današnja prognozna vremenska služba je napredovala, i njihove procjene vrlo često znaju biti točne i nekoliko dana unaprijed. Takvi podaci mogu nam dati par dana unaprijed informaciju trenutka pojavljivanja mraza. U momentu kada shvatimo da je pojava mraza vrlo vjerovatna, treba pristupiti planiranoj obrani od njega.

Postoje dva tipa proizvoda koja ću ovdje preporučiti, te ću pojasniti njihovo djelovanje. Oba se koriste prije mraza preventivno, kako bi biljku opskrbili tvarima i energijom, te nakon mraza kako bi biljci ponovno dali novi unos tvari, koje ona koristi u obnovi svojih tkiva.

Prvi tip koji je vrlo bitan su ojačivaći BILJNOG porijekla. To su proizvodi sastavljenih od sokova smeđe morske alge Acophyllos nodosum.
Sastav: aminokiseline, huminske kiseline, alginske kiseline, mikroelementi i vitamini. Proizvod se primjenjuje folijarno par dana prije dolaska mraza, kako bi stanice biljnog tkiva podigle otpornost. Važno je koristiti aminokiseline biljnog porijekla, jer kod preparata sa životnjim aminokiselinama je potrebno 48 sati da dođe do usvajanja u biljku, što u slučaju kao kod mraza je predug period, te već dolazi do odumiranaj tkiva.
Više o proizvodu: http://www.biogeist.hr/hr/proizvod/ojacivaci-bilja-biostimulatori-i-mikroorganizmi-za-list/bio-algeen-s-92-2-l-35

Drugi tip je proizvod na bazi mikroorganizama. Primjena je također folijarna (preko lista). Sastav: Bacillus subtilis, Bacillus megaterium, Sacchromyces spp., vitamini, aminokiseline, polisaharidi i dr. Mikroorganizmi nakon nanošenja se naseljavaju na površinu biljke, gdje čine tanki film. Oni u svojoj životnoj aktivnosti razlažu tvari organske tvari poput šećera te stvaraju alkohole i kiseline. Nastali produkti (alkohol i kiseline) imaju ulogu antifriza, te pomažu biljci da izdrži mraz i kod temperatura od nekoliko stupnjeva ispod točke smrzavanja (4-5 stupnjeva). Ovdje moram upozoriti čitatelja da slučajno ne upotrebljavaju alkohol i sami ga špricaju po biljci, jer to nije isto. Ovdje govorimo o mikrobiološkoj aktivnosti.
Više o proizvodu: http://www.biogeist.hr/hr/proizvod/ojacivaci-bilja-biostimulatori-i-mikroorganizmi-za-list/organico-1l-52

Proizvodi koje sam naveo dobro se međusobno miješaju i nadopunjuju, te ih preporučavam svakome da ih koristi, kako prije mraza, takon nakon mraza ali i tijekom vegetacije biljke.

Galerija